Alleen maar treffen van veiligheidsmaatregelen is niet genoeg. Het leidt onvoldoende, soms zelfs contraproductief, tot een bevordering van veiligheidsgevoelens. We moeten context verschaffen, uitleg geven. Waarom is een actie uitgevoerd? En waarom op dat moment op die plek? Wat kunnen wijkbewoners doen om de actie aan effect te laten winnen? Door het regelmatig ‘vertellen van het verhaal’ zien de bewoners dat de lokale overheid actief is, hetgeen ook het vertrouwen in diezelfde overheid ten goede komt. En dat vertrouwen kan weer leiden tot vitale samenwerkingsverbanden tussen gemeente, politie en bewoners.
Wij nemen deel aan het programma Preventie met Gezag waarvoor we een subsidie ontvangen van het rijk tot juni 2026. Dit is een integraal programma om jeugdcriminaliteit aan te pakken en te voorkomen in de meest kwetsbare wijken van Venlo.
We gaan een modern drugsbeleid ontwikkelen dat repressie en preventie combineert en aandacht heeft voor kwetsbare wijken, bedrijventerreinen en buitengebied. We gaan een flinke stap voorwaarts zetten zodat we proactief met overlast en ondermijnende criminaliteit kunnen omgaan.
Gezien de toenemende overlast door daklozen, onder meer in de binnenstad, wordt een integrale veiligheidsaanpak binnenstad uitgevoerd waarin opvang, zorg, intensivering handhaving (boa capaciteit) en repressie hand in hand gaan.
Als gemeente hebben we een belangrijke rol om te voorkomen dat jongere en oudere inwoners, en MKB slachtoffer worden van digitale criminaliteit. Daarom geven wij prioriteit aan een digitaal weerbare gemeente. We zetten ons in om te voorkomen dat inwoners en bedrijven van Venlo slachtoffer worden van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Dat doen we door inwoners en bedrijven beter bewust te maken van vormen van digitale criminaliteit.
Met de aanschaf en het gebruik van een nieuw casemanagementsysteem zullen de werkprocessen van ondermijning, woon- en adresfraude, overlast en radicalisering ondersteund worden. Hierdoor verkleinen we het risico op juridische onrechtmatigheden op het gebied van gegevensverwerking en maken we ons werk efficiënter. Dit zal ook de samenwerking met zowel interne als externe ketenpartners ten goede komen
Op 1 juli 2023 is de Wet Goed Verhuurderschap in werking getreden. Deze wet ziet toe op het beschermen van internationale werknemers tegen uitbuiting en het voorkomen van ongewenste verhuursituaties. Vanaf 2024 is op Venlo.nl een digitaal meldpunt voor misstanden ingericht. Er wordt een raadsvoorstel voorbereid om in 2025 een vergunning voor verhuur aan internationale werknemers in te voeren. Met de invoering van de verhuurvergunning worden de verhuurders verplicht om aan te tonen dat ze voldoen aan de algemene regels van de wet en een aantal eisen ten aanzien van het maximaal aantal personen per verblijfsruimte en de aanwezige voorzieningen.
In oktober 2023 zijn de buurtdraaiboeken hoogwater opgeleverd. Per dorps- en wijkraad zijn er werkgroepen gevormd waarmee wij nog steeds in gesprek zijn. Op basis daarvan en een jaarlijkse evaluatie stellen wij de handboeken jaarlijks bij. En kennis en kunde van aanwonenden te gebruiken binnen een versterkte en eendrachtige uitvoeringsorganisatie. Daarnaast wordt er voor het hoofdwatersysteem (RWS) en het regionale watersysteem (WL) gewerkt aan een 'early warning systeem'.
De Veiligheidsregio Limburg-Noord (VRLN) is erop gericht om inwoners en bezoekers in onze regio beter te beschermen tegen (gezondheids)risico's, rampen en crises. Het betreft een gemeenschappelijke regeling van vijftien gemeenten waarbij besluitvorming plaatsvindt op basis van het standpunt van de meerderheid. De financiële gevolgen van besluiten door het Algemeen Bestuur VRLN worden door de vijftien gemeenten gedragen. Wij maken ons daarom binnen deze gemeenschappelijke regeling sterk om de invloed van de deelnemende gemeenten, en van Venlo in het bijzonder, te vergroten. Zodat deze beter aansluit op onze gemeentelijke ambities en plannen en meer recht doet aan onze financiële inbreng. In 2024 is de Gemeenschappelijke Regeling voorgelegd aan de gemeenteraad. Verder wordt er binnen de Oranje Kolom verder gewerkt aan de landelijke doorontwikkeling / professionalisering