PARAGRAFEN

Rekenkameronderzoeken

Sinds 2019 wordt de interne doorwerking van de aanbevelingen van de onderzoeken van de Rekenkamer periodiek gemonitord. Op twee momenten in de P&C-cyclus wordt hierover gerapporteerd. Dat gebeurt in de jaarrekening en de programmabegroting. In de jaarrekening kijken we terug op de onderzoeken die in het betreffende jaar hebben plaatsgevonden en wat de stand van zaken is van de interne doorwerking van de aanbevelingen. Hierover bent u met raadsinformatiebrief 2024-18 in februari 2024 geïnformeerd met een stoplichtrapportage. Op dit moment wordt gewerkt aan een geactualiseerde rapportage.

In de programmabegroting kijken we vooruit. Voorheen konden we hiervoor putten uit de meerjarenplanning van de Rekenkamer. Op het moment van schrijven beschikken wij alleen over het Jaarplan Rekenkamer Venlo 2024. De volgende onderzoeken worden naar verwachting doorlopen of worden opgestart in 2025:

  • Zorgfraude;
  • Energiebesparingsplicht (DoeMee-onderzoek 2024);
  • Gemeentelijk vastgoed: beheer en verduurzaming;
  • Meetbaar Venlo;
  • Toegankelijkheid gemeentelijke dienstverlening.

Zorgfraude

Sinds de decentralisatie van het sociaal domein in 2015 zijn Nederlandse gemeenten verantwoordelijk geworden voor de uitvoering van de Jeugdwet, de Participatiewet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze verschuiving van verantwoordelijkheden was bedoeld om zorg dichter bij de burger te organiseren en om efficiënter in te spelen op lokale behoeften. Deze decentralisatie bracht tegelijkertijd ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Waaronder nieuwe vormen van zorgfraude. Zowel binnen de Jeugdwet als de Wmo. De rekenkamer van Venlo heeft Pro Facto gevraagd een onderzoek te doen naar de aanpak van zorgfraude in de gemeente Venlo en omliggende gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray. Dit onderzoek moet inzicht bieden in de huidige knelpunten en tekortkomingen in de aanpak en aanbevelingen doen voor verbeteringen om zorgfraude effectiever te bestrijden.

Energiebesparingsplicht (DoeMee)
De Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) organiseert elk jaar een gezamenlijk onderzoek (DoeMee-onderzoek) waar rekenkamers zich voor kunnen inschrijven. Het thema voor 2024 was/is het toezicht op de naleving energiebesparingsplicht bedrijven. De energiebesparingsplicht voor bedrijven houdt in dat bedrijven energiebesparingsmaatregelen moeten nemen die ze snel kunnen terugverdienen (binnen 5 jaar). Daar moeten ze een plan voor maken en de regionale omgevingsdienst – voor Venlo is dat de RUD Limburg Noord - moet toezicht houden op de plannen en de uitvoering daarvan. Het DoeMee-onderzoek levert een beknopte rapportage per deelnemende gemeente op; de Rekenkamer bepaalt op basis daarvan of een eigen verdieping op de resultaten wordt gemaakt.

Gemeentelijk vastgoed: beheer en verduurzaming
De rekenkamer heeft al enige tijd de energietransitie en klimaatopgave op haar lijstje met potentiële onderzoeksonderwerpen staan. Uit de inventarisatie van potentiële onderzoeksonderwerpen eind 2023 kwam het onderwerp verduurzaming van gemeentelijk vastgoed naar voren. Dit is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. In december 2023 voegde de rekenkamer dit onderwerp toe aan de eigen conceptonderzoeksagenda. Het doel was te onderzoeken of de gemeente goed op koers ligt. In diezelfde maand kwam het onderwerp ook bij de raad op de agenda, tijdens de behandeling van de FinRap 2023. Daarop heeft de rekenkamer dit onderzoek getemporiseerd. De rekenkamer heeft nu echter aangegeven dit onderzoek in voorbereiding te hebben.

Meetbaar Venlo
Bij de behandeling van de Kadernota in mei 2024 heeft uw raad een motie aangenomen die de rekenkamer vraagt om onderzoek te doen naar de indicatoren van Meetbaar Venlo te doen naar de indicatoren. De rekenkamer heeft dit onderzoek op dit moment in voorbereiding.

Toegankelijkheid gemeentelijke dienstverlening
De laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor vragen rondom de toegankelijkheid van dienstverlening door de overheid, en gemeenten in het bijzonder. Het gaat dan bijvoorbeeld om thema's als laaggeletterdheid, maar ook de toegankelijkheid van verkiezingen of voorzieningen. De rekenkamer wil graag onderzoeken of de gemeente Venlo voldoende zicht heeft op de toegankelijkheid van haar dienstverlening in brede zin, en wat wij er concreet aan doen om die te vergroten.

Deze pagina is gebouwd op 10/03/2024 10:40:41 met de export van 10/02/2024 12:17:50