2. Leefbaar Venlo

Openbare orde en veiligheid

Wij dringen -samen met politie en justitie- de (ondermijnende) criminaliteit terug en verhogen het veiligheidsniveau van Venlo. Dat doen we met zowel repressieve als preventieve maatregelen, want: “repressie zonder preventie is eindeloos, preventie zonder repressie is tandeloos”. De acties en maatregelen die Venlo veiliger maken worden mede geïnitieerd vanuit verschillende programma’s en disciplines, zoals wonen, onderwijs, jeugd, vergunningverlening, vastgoed en werk en inkomen.
Voor zowel een repressieve als preventieve aanpak versterken we onze gemeentelijke informatiepositie. Zo kunnen we onze bestuurlijke maatregelen gericht inzetten, niet alleen op basis van meldingen en signalen, maar ook op basis van onze gemeentelijke data. En zo voorkomen we dat we als gemeente - vanwege een gebrek aan informatie - onbewust een faciliterende rol gaan spelen in criminele processen.
Dit komt tot uitdrukking in het Integraal Veiligheidsbeleid ‘Aanpakken!’ 2023-2026. De prioriteiten voor deze periode zijn: maatschappelijke onrust en overlast (onder meer radicalisering en polarisatie, jeugd- en woonoverlast, overlast van mensen met verward gedrag); ondermijnende criminaliteit (criminele aanwas/jeugdcriminaliteit; drugscriminaliteit; mensenhandel; [zorg]fraude); digitale criminaliteit en cybercrime.
Dit vinden we belangrijk bij het vorm en inhoud geven aan deze prioriteiten:

  • Maatschappelijke verbondenheid: als gemeente onze blik verbreden, de dialoog zoeken en vinden en niet in de laatste plaats op onszelf blijven reflecteren.
  • Wijkgericht: samen met de wijkbewoners kijken waar de behoeften en de kansen liggen. Focus ligt hierbij op de aandachtswijken Vastenavondkamp, Klingerberg, Tegelen -Op de Heide en VenloOost-Zuid.
  • Preventie door bewustwording en voorlichting; voorkomen is beter dan genezen; zware problematiek voorkomen door meer bewustwording en voorlichting op de veiligheidsthema’s.
  • Informatie gestuurd: een continu proces dat ons in staat stelt om onderbouwde keuzes te maken, doelgerichte acties te ondernemen en op basis van inzichten proactief en preventief te werken.
  • Het verhaal vertellen! Hierdoor zien de bewoners dat de lokale overheid actief is, hetgeen ook het vertrouwen in diezelfde overheid ten goede komt. En dat vertrouwen kan weer leiden tot vitale samenwerkingsverbanden tussen gemeente, politie en bewoners.
  • De effecten van klimaatverandering zijn juist dóór het specifieke karakter van de Maas als valleirivier heel zichtbaar met grote gevolgen van dien in Venlo. Bij hevige en langdurige regenval leidt dit tot hoogwater en veiligheidsrisico’s voor het leven in de Maasvallei. Hoogwaterbescherming en gebiedsontwikkeling gaan daarom hand in hand, met het landschap als basis. Dit vraagt een sterke eenduidige visie en uitvoeringsorganisatie, samenwerking tussen overheidsorganisaties en versnelling van waterkerende, en rivierverruimende maatregelen en daarmee samenhangende gebiedsontwikkeling.
  • En tot slot betrokkenheid van onze inwoners langs de Maas.
Deze pagina is gebouwd op 10/03/2024 10:40:41 met de export van 10/02/2024 12:17:50