In 2023 en 2024 hebben we een versnelling in gang gezet die we, in lijn met de woondeal, doorzetten in de komende jaren. Daar maken we extra capaciteit voor vrij. We zetten waar mogelijk ons maatschappelijk vastgoed en gronden in de markt en we maken ons instrumentarium op orde. Met behulp van actief grondbeleid kunnen we kansen benutten en knelpunten oplossen om de woningbouwopgave een impuls te geven, de ruimtelijke kwaliteit van de stad te verbeteren en daarmee het economische vestigingsklimaat te versterken. We gaan proactief gebiedsgerichte verkenningen uitvoeren waar we de woningbouw kunnen verbinden aan andere opgaven. Zo willen we de kernvoorraad sociale huurwoningen op peil houden dan wel die woonvragen faciliteren die minder vanzelfsprekend hun weg vinden binnen de particuliere markt.
In 2025 stellen we de Omgevingsvisie vast. Hierin maken we onze ambitie voor woningbouw kwantitatief en kwalitatief concreet. Dit gebeurt vanuit een progressief en realistisch perspectief en wordt onderbouwd op basis van ruimtelijk, economische en maatschappelijk trends en ontwikkelingen als impulsen voor de woningbouwopgave. Denk hierbij aan de doorontwikkeling van de kenniseconomie, de verbeterde (spoorse) bereikbaarheid, de aantrekkingskracht van de stad op jongeren en jonge gezinnen en het verjongen van de arbeidsmarkt. We maken een verdiepingsslag naar de potentie van ontwikkellocaties en het optimaliseren van stadsrandzones. De woningbouwopgave wordt aan de hand van de gebiedsprofielen doorvertaald in een woningbouwprogramma.
Samen met de Provincie Limburg, het Rijk, Prorail, NS en de 5 andere grote gemeenten in Limburg werken we aan een Limburgse verstedelijkingsstrategie voor de intensivering van de IC-stationsomgevingen 'Limburg Centraal' met onder meer een grootschalig woningbouwprogramma. Daarnaast werken we ook regionaal en samen met de provincie aan een tweede woningbouwprogramma; ‘Straatje Erbij’ (intensivering dorpsontwikkeling, zoals in Velden en Lomm). We zetten hiertoe eigen gronden en (overtollig) vastgoed in de markt. Met behulp van actief grondbeleid kunnen we kansen benutten en knelpunten oplossen om de opgave een impuls te geven, de ruimtelijke kwaliteit van de stad te verbeteren en daarmee het economische vestigingsklimaat versterken.
Om de positie van jongeren op de woningmarkt te versterken en doorstroming op gang te brengen gaan we door met de startersleningen. Deze worden verstrekt via een revolverend fonds in cofinanciering met de provincie Limburg.
Tenslotte ligt de focus op het realiseren van structurele hoogwaardige woonvormen voor wisselende doelgroepen met eenzelfde woningprofiel. Denk hierbij aan internationale werknemers, starters, studenten, wonen met zorg, asielzoekers en statushouders en ontheemden. Daarom zetten we in op het bevorderen van de doorstroming op woningmarkt voor middengroepen en op het versterken van het vestigingsklimaat voor een brede en kennisintensieve economische structuur.