2. Leefbaar Venlo

Wonen

We werken aan een gezonde woningvoorraad om te kunnen voorzien in de groeiende behoefte aan kwaliteit en differentiatie van het aantal woningen. De stad groeit, verstedelijking neemt toe en ook steeds meer tijdelijke Venlonaren zoeken een goede plek om te wonen. Bovendien verplicht de wet ons tot het opstellen van een huisvestingsverordening voor urgente doelgroepen zoals mensen die uitstromen uit de GGZ, maatschappelijke opvang, beschermd wonen, of een ernstige medische aandoening.
Via de Nationale Woon- en Bouwagenda pakt het Rijk de regie op de woningbouwopgave in Nederland. Het gaat om het realiseren van 900.000 woningen in de periode tot en met 2030. Om deze versnelling op gang te krijgen is in 2023 met regionale woondeals vastgelegd wat daarvoor nodig is. De Wet versterking regie volkshuisvesting ligt inmiddels bij de Tweede Kamer. De wet richt zich op het verkrijgen van regie op meerdere doelen waaronder aantallen woningen en locaties, voldoende betaalbare woningen en de toewijzing aan urgente woningzoekenden en de doorwerking van gemeentelijke volkshuisvestingsprogramma’s in lokale prestatieafspraken. Om deze bouwopgave te realiseren schrijft de Omgevingswet een verplicht volkshuisvestingsprogramma voor aan het Rijk, provincies en gemeenten.
Als regio Noord-Limburg hebben we onze ambitie vastgelegd en onderbouwd in het ‘Woonprogramma Noord-Limburg’. Deze ambitie is groter dan hetgeen in de Woondael staat. Daarmee sorteren wij voor op de verwachting in de Strategische Visie 2040 dat zonder herindelingen er naar verwachting zo’n 110.000 Venlonaren thuis in Venlo zullen zijn. Na het sluiten van de woondeal 2023-2024 werken we aan de woondeal voor de periode 2025-2030. In de Ontwikkelstrategie, die in 2025 vertaald wordt in de Omgevingsvisie, staat de ambitie om de komende jaren verder te groeien. Daarvoor zetten we in op de grootschalige gebiedsopgaven en op verdichting in het bestaand stedelijk gebied door herstructurering en transformatie en mogelijkheden voor uitbreiding in de dorpen, aan de hand van gebiedsprofielen. Bij het realiseren van nieuwe woongebieden zoeken we aansluiting bij het bestaand stedelijk gebied. Ook kiezen we voor herbestemming en herontwikkeling. Waar nodig kijken we ook buiten de stedelijke contour naar gebieden waar extra woningbouw kan bijdragen aan het versterken van de leefbaarheid en de ruimtelijke kwaliteit.
Uiteraard heeft ook het relatiebeheer met de woningcorporaties in 2025 de aandacht. We hebben de doelstelling van een passend (sociaal) woningaanbod bestaande uit sloop, renovatie en nieuwbouw voor huidige en toekomstige inwoners van Venlo, vastgelegd in meerjarige prestatieafspraken. In lijn met de woonvisie bekijken we samen met de corporaties hoe we deze opgave kunnen versnellen.
Naast het realiseren van nieuwe aantrekkelijke woonmilieus is het van belang de bestaande woningvoorraad goed te blijven benutten. Dat kan bijvoorbeeld door het bevorderen van doorstroming.

Deze pagina is gebouwd op 10/03/2024 10:40:41 met de export van 10/02/2024 12:17:50