Sociale Basis
Het doel van gemeente Venlo is een solide sociale basis voor jong en oud. Onder de sociale basis verstaan we het geheel van organisaties, diensten en voorzieningen die ondersteunend zijn in het samen kunnen leven in sociale verbanden en naar vermogen kunnen participeren in de samenleving.
Incluzio Sociale basis is voor de periode april 2020 tot april 2026 de gecontracteerde partij met de opdracht deze (sterke) sociale basis te ontwikkelen en beheren. We zetten in op preventie. Dat wil zeggen dat we willen voorkomen dat problemen erger worden of meer hulp nodig is. Ook geloven we in interventies voor groepen in plaats van aan een individu. Onderliggende problematieken als eenzaamheid worden meteen ondervangen. Het motto is ‘collectief tenzij’.
Het contract met Incluzio is onlangs verlengd. Sinds de verlenging van het contract hebben we de opdracht aangescherpt vooral gericht op preventie, data-gedreven werken en collectivisering. We zetten steeds meer in op het gebruik van data en verhalen om beter aan te sluiten op wat er speelt in de wijken. Dit zie je onder meer terug in het wijkgericht organiseren sinds 2024. Dit zorgt voor een verbeterde afstemming op de behoeften van de inwoners.
Binnen het accountbeheer kijken we vooral naar de invulling van de bedoeling versus realisatie. Opdrachtgever en opdrachtnemer spreken elkaar nadrukkelijk aan op de overeengekomen wederzijdse rollen, taken en verwachtingen.
We hebben de sociale basis geëvalueerd. Mede hierdoor staat 2025 ook in het teken van de voorbereiding op de opvolging van het huidige, sociale basis-aanbestedingscontract. Dit loopt tot april 2026.
Ook blijven we de brede sociale basis faciliteren en versterken. Dat doen we met de verlening van subsidies aan (vrijwilligers)organisaties zoals ouderenverenigingen, laagdrempelige eetpunten, sport- en cultuurverenigingen, taalbijeenkomsten en dergelijke.
Aan het brede thema inclusie werken we in 2025 aan de doelen uit de Lokale Inclusie Agenda:
- De toegankelijkheid van gebouwen en openbare ruimten.
- Een stad waar iedereen zich welkom voelt.
- Een inclusief en toekomstbestendig Venlo door het onderwijs hierbij te betrekken.
- Onze voorbeeldrol als gemeentelijke organisatie.
Tenslotte zetten we ons, gezien de toenemende vergrijzing, volop in om ouderen langer en veilig thuis te laten wonen. We besteden specifieke aandacht aan thema's zoals eenzaamheid, zelfredzaamheid, dementie, valpreventie, mantelzorgers en de uitvoering van de in 2024 vastgestelde uitvoeringsagenda's mantelzorg en -vrijwilligers. In beide uitvoeringsagenda’s is er veel aandacht voor het waarderen en faciliteren van de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers.
Gemeenschapsaccommodaties
Gemeenschapsaccommodaties (GA’s) in Venlo vormen het hart van onze lokale samenleving. Ze bieden een plek waar mensen samenkomen, activiteiten organiseren en de leefbaarheid van hun wijk verbeteren. Investeren in deze ruimtes betekent investeren in een hechte en veerkrachtige gemeenschap. In een snel veranderende wereld zijn onze gemeenschapsaccommodaties de hoeksteen van een betrokken en samenhangende samenleving.
In 2025 en volgende jaren zetten we de implementatie voort van het beleidskader 'Koers Gemeenschapsaccommodaties Venlo 2023-2033'. De voortgang van de uitvoering presenteren we elk jaar in een geactualiseerd uitvoeringsprogramma. Het eerste uitvoeringsprogramma heeft uw raad in het eerste kwartaal van 2024 ontvangen. We ontwikkelen een model om de impact van ons beleid te meten. Enkele speerpunten uit het uitvoeringsprogramma zijn:
- Herziening van de subsidieregels ter ondersteuning van de GA’s.
- Ontwikkeling van eigentijdse, gebruiksvriendelijke en duurzame accommodaties.
- Een plan voor een Shared Service Center.
- Het clusteren van activiteiten in GA’s.
Daarnaast werken we de locatieontwikkelingen in Venlo-Oost (nieuwe GA) en Hout-Blerick (Zalzershaof) verder uit. We zetten in op het onderzoeken van de ontwikkelmogelijkheden voor de locaties Muspelheim, Haandert, Zuidpilaar en D’n Dörpel.
In maart 2024 was er voor gemeenschapsaccommodatie 't Raodhoes een periodieke herinspectie. Op basis hiervan is een actueel meerjarenonderhoudsplan opgesteld. Gezien de leeftijd van het gebouw zijn grote onderhoudsmaatregelen nodig om slijtage en veroudering van materialen en installaties te verhelpen. Dit is ook nodig om ervoor te zorgen dat het gebouw voldoet aan het generiek vastgestelde conditieniveau 3. We combineren de verduurzaming waar mogelijk met het onderhoud.
Werk en inkomensondersteuning
Werk is een belangrijke vorm van maatschappelijke participatie. Om werk toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk inwoners, werken we met partners zoals UWV, SW-bedrijven, private partners en gemeenten in Noord-Limburg aan een inclusieve arbeidsmarkt voor iedereen, waaronder jongeren, ouderen en mensen met beperkingen.
We bieden maatwerk bij de capaciteiten van inwoners. Door de krapte op de arbeidsmarkt blijven de vooruitzichten positief, maar het ontwikkelen van onbenut talent vraagt langdurige inzet. Investeringen in programma’s zoals Buurten met Talent, Laaggeletterdheid en Re-integratie zijn gericht op talentontwikkeling en het benutten van ongebruikt potentieel. Deze investeringen leveren op lange termijn maatschappelijke en financiële effecten op.
Het aantal Participatiewet-uitkeringen stijgt licht. We willen dat ook deze mensen naar vermogen meedoen in de samenleving, al vereist dit intensieve begeleiding. Voor sommigen is parttime werk mogelijk, terwijl voor anderen participatie het hoogst haalbare is.
Vooralsnog is onze prognose van de ontwikkeling van het aantal uitkeringsgerechtigden gebaseerd op de prognoses die het Rijk nu hanteert, vertaald naar de actuele Venlose stand van zaken en uitgaande van staand beleid (exclusief onvoorziene ontwikkelingen inzake asielproblematiek).
De prognose is:
- 2024 2.600 bijstandsuitkeringen
- 2025 2.614 bijstandsuitkeringen
- 2026 2.671 bijstandsuitkeringen
- 2027 2.722 bijstandsuitkeringen
- 2028 2.785 bijstandsuitkeringen
We werken steeds meer mensgericht en integraal, onder andere met de DoorbraakMethode, om inwoners beter te ondersteunen. De aankomende herziening van de Participatiewet (verwacht in 2025) zal de wet vereenvoudigen, met vertrouwen en de menselijke maat als basis. Venlo bereidt zich voor op deze veranderingen en past de uitvoering waar nodig aan.
Arbeidsmarktregio Noord-Limburg en het Werkcentrum Noord-Limburg
De gemeente Venlo is centrumgemeente voor de arbeidsmarktregio Noord-Limburg (AMR-NL). Binnen de AMR-NL werken we naar een efficiëntere en effectievere samenwerking. Landelijk is de ambitie gesteld om naar een hervorming en versterking van de arbeidsmarktinfrastructuur toe te werken. Deze contouren zijn verder uitgewerkt in de Kamerbrief van 29 april 2024 . De publiek-private samenwerkende partijen uit arbeidsmarktregio Noord-Limburg (Gemeenten, UWV, onderwijs, SBB , werkgeversvertegenwoordiging en werknemersvertegenwoordiging) hebben de ambitie om per 1 januari 2025 te starten met een Regionaal Beraad. Om daarnaast arbeidsmarktdienstverlening toegankelijker en beter vindbaar te maken, komt er in elke arbeidsmarktregio één gezamenlijk regionaal loket: het Werkcentrum. Het streven is in elk geval per 1 januari 2026 het Werkcentrum Noord-Limburg operationeel te hebben. De dienstverlening van het huidige WerkgeversServicePunt (WSP), Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) en LeerWerkLoket (LWL) zal daarin opgaan. Er worden reeds de nodige stappen gezet om ons voor te bereiden op de situatie per 1-1-2026 gaat gelden. Zo gaan we aan de slag met een kwartiermaker, de organisatie en inrichting van het regionaal werkcentrum, een regionale programmamanager en cofinanciering van inhoudelijke projecten. We gaan vanaf 2025 proefdraaien met een structuur en werkwijze die is afgestemd op de wetgeving die per 2026 gaat gelden. Om dit te bekostigen wordt in deze begroting € 900.000 onttrokken aan de reserve arbeidsmarktbeleid regio.
Buurten Met Talent
"Buurten Met Talent" (BMT) is een initiatief in Venlo dat zich richt op talentontwikkeling binnen wijken, met zowel economische als sociale voordelen. Dit initiatief komt voort uit het beleidskader 'Fier op Venlo' en 'Werken in Venlo'. Het doel is vitale buurten te creëren waar bewoners elkaar kennen, ondersteunen, en actief deelnemen. BMT, voorheen bekend als de Talentenacademie, heeft in twee jaar aangetoond te voldoen aan de behoeften van de buurtbewoners en de gemeente. Met behulp van talentverbinders worden bewoners in zes buurten gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen en elkaar te ontmoeten. Het project wordt in 2025 verder ontwikkeld. De nadruk ligt steeds meer op gemeenschapskracht. De uitvoering blijft voorlopig onder gemeentelijk beheer.
Wsw & WAA
De WAA voert de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) uit. Dit is gericht op het bieden van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De governance van de WAA is in 2023 ingrijpend veranderd. De aandelen in het uitvoeringsbedrijf WAA Groep NV kwamen volledig in handen van de gemeente Venlo. De WAA Groep NV werkt sindsdien zowel voor de GR WAA (uitvoering Wsw) als met de gemeente Venlo (Participatiewet). De basisgedachte achter deze wijziging is het bestendigen van de infrastructuur voor onze inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het voornaamste doel is meer verbinding tussen de mogelijkheden (uit het netwerk) van de WAA en de grote groep bijstandsgerechtigden voor wie het in Venlo nog aan passende plaatsingsmogelijkheden ontbreekt. Het naar elkaar toe groeien van beide organisaties is een groeiproces van organisatieveranderingen. Het vraagt om zorgvuldigheid en focus. De buffer die eerder voor schaalproblematiek geraamd was (reserve) blijkt vooralsnog minder dan verwacht nodig. Dit komt door de goede exploitatieresultaten en hogere uitstroom uit de Wsw. Vanaf 2026 gaat de schaalproblematiek WSW echt spelen. Beoogd en georganiseerd wordt dat de inverdieneffecten vanuit de Participatiewet ervoor kunnen zorgen dat de bestaande infrastructuur aan kennis en kunde voor de onderkant arbeidsmarkt langs die lijn geborgd kan blijven. Hiervoor wordt het bestaande uitvoeringsplan uitgevoerd die voor verdere samenwerking in de participatiekolom zorgt.
KanDoen
KanDoen is een Venloos buurt- en ontwikkelbedrijf dat gericht is op inclusie en het verbeteren van werknemersvaardigheden voor inwoners met beperkte loonwaarde en sociale kwetsbaarheid. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een Wsw-dienstverband of participatiewet-voorziening. In 2025 blijft KanDoen functioneren als werk- en activiteitenlocatie in de wijk. Verder gaat KanDoen nauwer samenwerken met lokale partners en zich richten integratie in de samenleving. Dit is in lijn met het beleidskader 'Fier op Venlo'. In 2025 staat ook een evaluatie van de huidige aanbesteding van KanDoen gepland, mede vanwege organisatieontwikkelingen.
Beleidskader Geldzorgen (voorheen: Armoedebeleid en schuldhulpverlening)
Om de bestaanszekerheid voor inwoners met geldzorgen te vergroten en te zorgen dat ze naar vermogen kunnen meedoen, is begin 2024 het uitvoeringsprogramma gestart. De voortzetting van dit programma in 2025 is cruciaal om de doelstellingen van het beleidskader Geldzorgen te bereiken.
Bestaande regelingen voorzetten
- Inkomensondersteunende regelingen voor een hoger besteedbaar inkomen gaan door.
- Het aanbod van de meedoenregeling op de Stadspas wordt uitgebreid.
- De bijzondere bijstand en individuele inkomenstoeslag worden herzien; de beleidswijzigingen van 2024 worden nauwlettend gemonitord.
Activiteiten uit het uitvoeringsprogramma geldzorgen voorzetten
- Inkomensondersteuning
- We zijn in afwachting van de provincie als het gaat om de uitvoering van de regeling Dalvrij abonnement van Arriva voor inwoners met een laag inkomen. Hiermee stimuleren we de mobiliteit van deze inwoners.
- Verkenning naar de mogelijke invoering van een jongeren- en seniorentegoed. Hiermee kunnen we het besteedbaar inkomen van specifieke doelgroepen verhogen.
- Herziening van het terug- en invorderingsbeleid. We onderzoeken de rol van de gemeente als schuldeiser en voorkomen dat inwoners langer dan nodig in schulden worden gehouden.
- Schuldhulpverlening
- Er wordt een plan van aanpak opgesteld om schuldregelen verder onderdeel te maken van de totale aanpak schuldhulpverlening. Hierin staat wat nodig is om budgetbeheer zelfstandig uit te voeren binnen onze aanpak.. We gaan hier eind 2025 mee starten.
- Schuldhulpverlening voor ondernemers is in 2024 toegevoegd als extra dienst vanwege de groeiende groep ondernemers met geldzorgen. In 2025 wordt deze aanpak verder doorontwikkeld.
- Preventie
- Het aantal doorverwijzingen naar de Voorzieningenwijzer verhogen.
- In schooljaar 2024/2025 worden op de middelbare scholen het programma ‘Hoe word je 'Rijk’ uitgevoerd om jongeren te leren omgaan met geld. De voortgang wordt nauwlettend gevolgd. Aan het einde van het schooljaar wordt het programma geëvalueerd.
- De pilot zakgeld waarin bijstandsgerechtigde jongeren leren omgaan met geld wordt in 2025 geïmplementeerd.
- Platform Geldzorgen; Eind 2025 zijn er 24 tot 30 organisaties aangesloten bij het platform Geldzorgen die zich bezighouden met bestaanszekerheid.