Uitvoeren projecten Ontwikkelagenda Economische Visie
In de ontwikkelagenda zijn voor 2025 en volgende jaren accenten gelegd op het verbinden van de intermediaire rol van samenwerkingspartijen, het herstructureren van werklocaties, het doorontwikkelen van (cross-overs) speerpuntsectoren, het kaderstellen van ruimtelijke ontwikkelingen en versterken van de gebiedsontwikkelende rol van samenwerkingspartijen. 2025 staat in het teken van de gezamenlijke uitvoering van projecten die hieruit voortvloeien met strategische partners, waaronder Crossroads Limburg.
Binnen het programma Welvarend zijn in 2024 meerjarig middelen herschikt om de Ontwikkelagenda te kunnen voorzien van financiering. Het gaat dat om circa € 250.000 per jaar.
Duurzaam verankeren Stichting Economic Development Board Crossroads Limburg
Crossroads Limburg is een Triple Helix-organisatie, bestaande uit ondernemers, onderwijs en overheid.
In hoofdzaak is de stichting opgericht om de vestigings- en de innovatiekracht van de regio te vergroten, een gezond ondernemers-, werk- en leerklimaat te bevorderen en daarmee tevens aan de ambitie van de regio om zich te ontwikkelen tot de “Gezondste Regio” bij te dragen. Inhoudelijk wil de stichting eraan bijdragen, dat de wegen van ondernemers, onderwijs en overheid elkaar gaan kruisen en versterken bij de aanpak van de complexe opgaven op het gebied van duurzaamheid, arbeidsmarkt en gezondheid. Rode draad bij de verschillende opgaven is kennisdeling en innovatie. Concrete rol is verbinden, aanjagen en faciliteren. Samen met de gemeenten in Noord-Limburg willen we Crossroads Limburg als Triple Helix organisatie vanaf 2025 duurzaam verankeren met meerjarige (structurele) financiering.
Herstructurering en verduurzaming bestaande werklocaties
Concreet zetten we in 2025 in op gerichte uitgifte van de nog schaarse vrije kavels op bestaande werklocaties, herstructurering en verduurzaming van bestaande werklocaties en de ontwikkeling van een nieuwe werklocatie voor MKB-bedrijven. De herstructurering ligt voor het overgrote deel bij private partijen. Als gemeente Venlo nemen we hierin een passende rol. Zo willen we de herstructurering van Keulse Barrière en Venlo Trade Port (specifiek Voltastraat en zuidoever industriehaven) van de grond krijgen. De ontwikkeling van nieuwe werklocaties wordt nader verkend. Hierbij neemt Venlo een actieve rol, mogelijk ook in regionaal verband. Bij de ruimtelijke ontwikkeling van werklocaties zoeken we ook naar een passend instrumentarium, zoals actieve grondpolitiek, fysieke investeringen in de openbare ruimte en een proactieve positieve grondhouding. Voor deze opgaven voeren we lobbyactiviteiten uit richting de provincie Limburg en de ministeries van EZK, I&W en BZK.
(Vervolg) onderzoek Local Energy Hubs werklocaties
Netcongestie blijft de verduurzaming van bedrijven en daarmee ook van werklocaties, in de weg staan. In 2025 gaan we daarom samen met de strategische partners actief aandacht besteden aan decentrale energiesystemen waarmee (in een specifiek gebied) slim energie wordt geproduceerd, uitgewisseld, opgeslagen en/of omgezet. Ook wel local of smart energy hubs genoemd. In het Realisatiepact Knooppunt Venlo 2030 dat in 2023 is vastgesteld tijdens het BO MIRT Goederenvervoercorridors, is voor de periode 2024-2027 een onderzoek naar de locaties en (rand)voorwaarden voor de uitrol van clean energy hubs als onderdeel van een local energy hub opgenomen. In 2025 gaan wij hier samen met ondernemers werk van maken.
Uitvoeren nieuw lokaal beleid vrijetijdseconomie
Het nieuwe lokaal beleid vrijetijdseconomie wordt in 2025 in uitvoering genomen. Als onderdeel daarvan zetten we in 2025 onverminderd in op succesvolle projecten (onder andere doorontwikkeling Steyl) en investeren we in nieuwe kansen zoals waterrecreatie (vanuit de regionale kansenkaart Maasrecreatie). Toeristische marketing krijgt invulling binnen de kaders van de regionale marketing en citybranding. Citybranding is weliswaar belegd bij het programma Grenzeloos Venlo, maar de doelgroep Bezoekers maakt onderdeel uit van (toeristische) destinatiemarketing.
Doorontwikkelen Convention Bureau
Tot de verbreding en kwaliteitsverbetering van de vrijetijdseconomie (en citybranding) hoort ook de inzet op Venlo als zakelijke congresstad. Daartoe is in 2021 het Venlo Convention Bureau opgericht. Deze acquireert actief (inter)nationale congressen met een forse economische spin-off. Denk hierbij aan de hotel- en horecasector. De additionele bijdrage van de huidige betrokken partners eindigt per 31 december 2024. 2025 en volgende jaren staan in het teken van een doorontwikkeling van dit congresbureau tot het Limburg Convention Bureau samen met de andere Campusgemeenten. Doel is om congressen en evenementen, gekoppeld aan inhoudelijke focus van elke Brightland Campus te werven, voor onze regio dus met name agrofood gerelateerde bijeenkomsten. Ook de provincie levert hier een bijdrage aan. Cruciaal voor het slagen van dit congresbureau is dat behalve de provincie en gemeenten ook de Brightlandcampussen zelf en de ondernemers uit de zakelijk toeristische sector hun bijdrage leveren.
Structuurversterkende projecten
We blijven vanuit deze programmalijn in 2025 actief betrokken bij vrijwel alle majeure projecten.
Voor wat betreft de gebiedsontwikkeling Venlo-Noord staat 2025 in het teken van het afronden van de grondtransacties, het starten met de gebiedsontwikkeling op de aangekochte gronden en het starten met de aanleg van het zogenaamde slingertracé. In het kader van de koopovereenkomst wordt een investeringsbeslissing aan de raad voorgelegd. We verwachten een onrendabele top (investeringen in aankoop van gronden en opstallen en infrastructuur minus opbrengsten uit verkoop en herontwikkeling van gronden) van circa € 20 miljoen. Hiervoor willen we een beroep doen op het Strategisch investeringsfonds.
Voor wat betreft doorontwikkeling van de Brightlands Campus Greenport Venlo is relevant dat de exploitatie van de BV Campus Vastgoed de komende jaren in een stabiele fase terechtkomt.
Venlose Euro
De Venlose Euro is een social currency die tot doel heeft de lokale en regionale economie te versterken en stimuleren. Door geld langer in de regio Venlo te houden en vaker van hand tot hand te laten gaan, profiteert de regio en iedere Venlonaar. In 2024 heeft de raad raadsbreed een motie aangenomen die ertoe strekt een onderzoek te doen naar de haalbaarheid van de introductie van de Venlose Euro als lokale (digitale)munteenheid. In 2025 gaan we onderzoek doen naar de haalbaarheid om op basis daarvan een overwogen besluit te kunnen nemen over eventuele verdere stappen richting het wel of niet daadwerkelijk invoeren van de Venlose Euro.