4. Welvarend Venlo

Economie

Ontwikkelagenda Economische Visie Venlo 2024-2030
In 2024 is de tactisch-strategische Economische Visie uitgewerkt in een multifunctionele en integrale ontwikkelingsagenda. De Ontwikkelagenda Economische Visie 2024-2030 is geen doel op zich, maar het economische kompas tot en met 2030, om de doelen en ambities uit de Economische Visie te realiseren. De toepasbare acties uit deze ontwikkelagenda zijn en worden in de periode 2024-2030 samen met strategische partners omgezet in concrete projecten. Hierbij werken we zoveel mogelijk met convenanten en subsidiebeschikkingen.

Toekomstbestendige werklocaties
Twee uitgangspunten en bijbehorende richtinggevende keuzes op het gebied van werklocaties in de Economische Visie zijn uitgewerkt in de Ontwikkelagenda. Het gaat om de uitgangspunten ‘Beperkt nieuwe ruimte toestaan, bestaande ruimte beter benutten’ en ‘Actief de uitvoering van transities versnellen’. We willen een goed ondernemersklimaat op de werklocaties bewerkstelligen door in te zetten op herstructurering, verduurzaming en duurzaam ruimtegebruik. Zo willen we de maatschappelijke meerwaarde van werklocaties vergroten.

Verbreding en kwaliteitsslag vrijetijdseconomie
De sector heeft volledig herstel laten zien na de Coronapandemie. Het is tijd om weer vooruit te kijken en opnieuw de toeristische koers te bepalen. Er is daarom in 2024 samen met de sector gewerkt aan nieuw lokaal beleid vrijetijdseconomie. Hierbij hebben we aansluiting gezocht bij de Economische Visie Venlo en het Actieprogramma Vrijetijdseconomie Noord-Limburg. Belangrijk is de verschuiving van focus op direct economische effecten (bestedingen, werkgelegenheid) naar een bredere betekenis voor de stad en regio Noord-Limburg en haar inwoners. Uitgangspunt is een vitale sector die bijdraagt aan een gezonde, aantrekkelijke en gastvrije gemeente. Inzet zijn de toeristische speerpunten Steyl, Arcen en de Venlose binnenstad, onderling verbonden door de Maas en het groene buitengebied. Dit doen we nadrukkelijk niet alleen voor gasten die onze gemeente bezoeken, maar ook voor onze (nieuwe) inwoners. Vrijetijdseconomie draagt bij aan de ‘Quality of life’; het versterkt de aantrekkingskracht van Venlo voor het binden en aantrekken van inwoners (ofwel talent).

Focus aanbrengen in structuurversterkende projecten
Vanuit deze programmalijn worden ook van oudsher bijdragen geleverd aan structuurversterkende projecten. Het gaat daarbij primair om de majeure ruimtelijke projecten die zijn opgenomen in zowel de Economische Visie als Ontwikkelingsstrategie. Het gaat daarbij met name om de (gebieds)ontwikkelingen Brightlands Campus Greenport Venlo, Kazerneterrein, Veilingterrein, Venlo-Noord, Stationsomgeving (binnenstad), Havengebied en Keulse Barrière.

Deze pagina is gebouwd op 10/03/2024 10:40:41 met de export van 10/02/2024 12:17:50