4. Welvarend Venlo

Kennisinfra en arbeidsmarkt

Voortzetten uitvoeringsprogramma 'Werken in Venlo'
We blijven inzetten op het benutten, ontwikkelen, behouden en aantrekken van talent. We zijn gestart met de invoering van de digitale matchingsapplicatie, waar op basis van talenten, competenties en vaardigheden een match wordt gemaakt tussen vraag en aanbod (talentenpaspoort). In samenwerking met de werkgevers(verenigingen), MBO-instellingen en het Leerwerkloket Noord Limburg wordt ingezet op het verder versterken van Leven Lang Ontwikkelen. De pilot om jongeren kennis te laten maken met bedrijven, beroepsbeeld en beroepsonderwijs in de regio wordt omgezet in een programma. Specifiek gaat het om de doelgroep jongeren in het VO en MBO. Samenwerking met en tussen bedrijfsleven en onderwijs is hierbij een belangrijke voorwaarde. Ondernemend Venlo en Supply Chain Valley (SCV) participeren al actief in deze ontwikkeling. De verbinding met andere triple helix organisaties wordt verder uitgewerkt.
Ook zal het project Verhogen van de instroom van leerlingen Voortgezet Onderwijs (OGVO) naar het regionale beroepsonderwijs in 2025 worden voortgezet. OGVO is penvoerder van de aanpak “regeling Incidentele Middelen Leerlingen Krimp”. Het doel is te komen tot een plan van aanpak om te anticiperen op de Venlose leerlingenkrimp en veranderende eisen vanuit maatschappelijk en economisch perspectief.

Voortzetten 9-sporen aanpak Internationale werknemers
Een duurzame deelname aan de arbeidsmarkt door de internationale werknemers is een belangrijk aspect voor de komende jaren. Daarbij willen we de talenten van internationale medewerkers meer tot hun recht laten komen in Venlo. Daarom gaan we samen met werkgevers, uitzenders en onderwijsinstellingen op maat ontwikkeltrajecten voor internationale medewerkers aanbieden, die aansluiten bij hun competenties en vaardigheden. Daarnaast is de ontwikkeling en inzet op taalvaardigheid een belangrijk aspect. Met voorgaande aanpak zetten we in op een doorgroei van flexarbeid naar duurzame deelname aan de arbeidsmarkt in Venlo en de regio. We blijven prioriteit geven aan de 3.000 bedden. We omarmen goede huisvestingsinitiatieven om onze doelstelling te halen. Ook blijven we onverminderd aandacht schenken aan de uitdagingen die de groei van het aantal internationale werknemers met zich meebrengt.
De focus ligt op short stay huisvesting, invoering Wet Goed Verhuurderschap/Verhuurdersvergunning, de aanpak op uitvallers (dakloze (ex)internationale werknemers, de aanpak Toezicht en handhaving (meldingen illegale bewoning) en een brede aanpak ondermijnende criminaliteit. Regionaal wordt een Outreachtend team opgezet om uitvallers perspectief te bieden en misstanden te voorkomen. De groei van het aantal internationale medewerkers brengt uitdagingen met zich mee. Daarom zijn we in gesprek met werkgeversorganisaties, werkgevers en uitzendbureaus. Het doel is om vanuit een gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid overlast te beperken en schrijnende omstandigheden terug te dringen.

Doorontwikkelen van de Brightlands Campus en samenwerking met onderwijspartijen
In 2025 en volgende jaren gaan we nadrukkelijk aandacht besteden aan de verdere doorgroei naar een volwassen Brightlands campus. Zo wordt in 2025 volop ingezet op het aantrekken van start ups, ‘scale ups’ en studenten. Studentenhuisvesting vormt daarbij een belangrijke randvoorwaarde. In 2025 pakken we dan ook samen met onze strategische partners door bij de realisatie van kwantitatief en kwalitatief voldoende huisvesting voor studenten. We werken aan een brede (regionale) strategie onderwijs voor de komende jaren. Ook komt in 2025 de vastgestelde subsidieregeling (2024-2026) in uitvoering. Deze is gericht op de versterking van het mbo en hbo. Verder komt de planvorming van de campusontwikkeling van Fontys in 2025 in een nieuwe fase. Daarnaast willen we de samenwerking met Gilde versterken door middel van een gezamenlijke agenda. Ook blijven we met HAS in gesprek om samen kansen te benutten. Verder zetten we nadrukkelijk in op de doorontwikkeling van UM in Venlo. Daartoe is in 2024 een Samenwerkingsovereenkomst (SOK) aangegaan. De uitwerking van deze SOK is meerjarig inhoudelijk en financieel. Samen met de UM investeren we de komende jaren fors in de doorgroei van de UM op de Campus. De eerder door uw raad beschikbaar gestelde middelen voor Venlo kennisstad zetten we daarvoor in, aangevuld met middelen uit het strategisch investeringsfonds. Bovendien staan in 2025 en de daaropvolgende jaren in het teken van het creëren van fysieke verbindingen tussen de binnenstad, het Middengebied en de Brightlands Campus Greenport Venlo.

Verdere uitrol Venlo studentenstad
Venlo kennisstad zal zichtbaar zijn op de Brightlands Campus en in andere delen van de stad. In 2025 pakken we samen met onze strategische partners door om te sturen op kwantitatief en kwalitatief voldoende huisvesting voor studenten.  Derden partijen zoals woningcorporaties en private partijen staan aan de lat voor het realiseren van studentenhuisvesting. Dit moet bijdragen aan de ambities om door te groeien als Venlo kennisstad. Er is in Venlo ruimte voor nieuwe studentenhuisvesting op bijvoorbeeld Kazernekwartier en het voormalige Veilingterrein. Dat is hard nodig vanwege de groeiambities op het aantal studenten. Nieuwe initiatieven die zich aandienen omarmen we.

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2024 12:11:30 met de export van 11/25/2024 11:55:50