We bouwen gestaag en met succes aan een eigen profiel voor Venlo op gebied van onderwijs, economie, erfgoed, cultuur, wonen en evenementen. In de regio en ver daarbuiten. De kruisbestuiving tussen onderwijs, economie, cultuur, erfgoed, wonen en evenementen leidt tot een unieke positie. Vanuit onze ondernemende inborst verdiepen we dit profiel om onderscheidend te blijven.
Om de kwaliteit die de binnenstad te borgen en te versterken is de Integrale Kwaliteitsvisie Binnenstad Venlo (IKBV) gepresenteerd. Het integrale karakter van de kwaliteitsvisie gaat over de gebouwde omgeving en de openbare ruimte. Op basis van dit plan kunnen verschillende ontwikkelingen in de binnenstad verder worden opgepakt en geïntensiveerd. Bijvoorbeeld het vergroenen van binnenplaatsen, aanpak van panden die kwalitatief onvoldoende zijn (vooral als het om waardevol erfgoed gaat) en de verdere uitrol van het duurzame ‘lichtsnoer’.
In de Kadernota en Begroting 2024 is al uitgebreid aandacht besteed aan de doorontwikkeling van het Kloosterdorp Steyl. Dit proces komt in een nieuwe fase. We werken samen met Stichting BOEI aan een ontwikkelperspectief. Naar verwachting kan dat begin 2025 worden vastgesteld. Het ontwikkelperspectief kan leiden tot uitvoeringsvoorstellen in de komende jaren. Enkele uitvoeringsplannen kunnen wellicht versneld worden uitgevoerd, in verband met het 150-jarig bestaan van de SVD (Orde van de Missiepaters) in 2025.
Vanuit bestaande middelen, zowel vanuit dit programma als vanuit overige programma's waaronder GALA, worden de activiteiten op het gebied van Urban de komende jaren gefinancierd. De mogelijkheden van een Urban Playground worden verkend. Dit leidt mogelijk tot nadere voorstellen.
In 2023 is het nieuwe evenementenbeleid vastgesteld. We constateren bij de implementatie dat er evenementen zijn die een belangrijke bijdrage leveren aan een gevarieerd aanbod in onze stad, maar die beter geborgd moeten worden. Het gaat onder andere om culturele activiteiten en (volks)evenementen zoals het jaarlijkse Filmfestival, de Passiespelen en Kunstbende. Ze geven uitvoering aan de gemeentelijke beleidsdoelen, zoals opgenomen in de cultuurvisie en het evenementenbeleid. Ook dienen ze bredere doelstellingen ten aanzien van educatie en het tegengaan van eenzaamheid. We onderzoeken hoe we deze evenementen structureel kunnen verankeren. We leggen daarbij de link met de evaluatie van het herijkte subsidiestelsel.
Met deze programmalijn zet Venlo in op een onderscheidend profiel van het stedelijk centrum in de regio en daarbuiten om de aantrekkingskracht van Venlo te versterken naar bewoners, ondernemers en bezoekers. Dit meten we onder andere door de Venlonaar te vragen naar het onderscheidend vermogen van het stedelijk centrum en de waardering voor de kwaliteit van het stedelijk centrum. Daarnaast meten we het aantal toeristische overnachtingen in het stedelijk centrum.