Ontplooiing

Wat mag het kosten?

Uitbreidings- (U) en Vervangingsinvesteringen (V)

Naam

U/V

Budget

Voorportaal

2024

2025

2026

2027

2028

Project De Harlekijn

V

588

Nieuwbouw De Meule

V

4.410

Nieuwbouw Velddijk/Wildveld

V

500

Voorbereiding uitbreiding huisvesting Ulingshof

U

1.707

MFC Hout-Blerick

V

3.300

Uitbreiding OBS de Koperwiek

U

580

Totaal Programmalijn Ontplooiing

10.585

500

Project De Harlekijn

2025

2026

2027

2028

588

Dit project komt voort uit het bestaande spreidingsplan, onderdeel van het onderwijshuisvestingsplan 2018-2038. In 2018 is in co-creatie (gemeente/onderwijsbesturen) dit huisvestingsplan 2018-2038 opgesteld. Herkenbare “winstpunten” opgenomen in dit plan zijn nog steeds: versterking van het onderlinge vertrouwen, de totstandkoming van een spreidingsplan, primair inzetten op levensduurverlengende renovatie, combinatie van beschikbare geldstromen en de eigen bijdrage schoolbesturen.
Het gaat in dit project om de vorming van een krachtig kindcentrum in de wijk Klingerberg.
Een krachtig kindcentrum is te definiëren als:
“Een veilige plek voor kinderen van 0-12 jaar, waar ze hun tijd besteden aan leren, spelen, sporten, ontwikkelen en ontmoeten. Alle ontwikkelingsterreinen van kinderen komen aan bod. Een kindcentrum biedt een totaalpakket op het gebied van onderwijs, kinderopvang, ontwikkeling, zorg, welzijn en vrije tijd."
Om een toekomstbestendig kindcentrum te realiseren vraagt dit om structurele samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Daarnaast is binnen een kindcentrum aandacht voor ouderbetrokkenheid door samenwerking en ontmoeting (een aanbod voor ouders) te stimuleren.

Nieuwbouw De Meule

2025

2026

2027

2028

4.410

Dit project komt voort uit het spreidingsplan, onderdeel van het onderwijshuisvesting plan 2018-2038. In 2018 is (gemeente/onderwijsbesturen) dit huisvestingsplan 2018-2038 in co-creatie opgesteld.
Het schoolbestuur voerde het technische haalbaarheidsonderzoek uit. Hieruit blijkt dat het bestaande schoolgebouw niet levensduurverlengend is te renoveren. Het gebouw (1957) is te oud en is niet efficiënt ingericht. Daarom heeft het schoolbestuur van Fortior het verzoek ingediend om nieuwbouw te mogen plegen.
Het gaat in dit project om de vorming van een krachtig kindcentrum in een wijk die kansen biedt en uitdagingen kent.
Aangezien het een nieuwbouwscenario betreft, moet voor de leerlingen van basisschool de Meule en de kinderopvang passende tijdelijke huisvesting georganiseerd worden.

Nieuwbouw Velddijk/Wildveld

2025

2026

2027

2028

500

VSO Velddijk is nu gehuisvest in een gebouw dat dringend toe is aan vervanging. Praktijkonderwijs Wildveld is gehuisvest in een gebouw dat toe is aan een ingrijpende verbouwing.
De gemeente heeft de wettelijke taak om te voorzien in adequate onderwijshuisvesting. Al een aantal jaren zijn gesprekken gevoerd over mogelijke opties. Nu moet er een definitieve keuze worden gemaakt.
Velddijk en Wildveld bieden beide onderwijs aan jongeren die met ondersteuning, goede begeleiding, onderwijs en arbeidstoeleiding kansen hebben op de (passende) arbeidsmarkt. Zonder dit onderwijs is de kans groot dat de kwetsbaarheid van deze jongeren ook in de toekomst de boventoon voert.
Onderwijsbestuur OG Buitengewoon (bestuur waaronder Velddijk en Wildveld vallen) heeft een technisch en onderwijsinhoudelijk haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd om te bezien of beide scholen gevestigd kunnen worden op de huidige locatie van het praktijkonderwijs (Roerdompstraat). Het blijkt dat het gebouw passend is te renoveren.  De verwachte kostprijs hiervan is hoger dan een mogelijk (standaard) nieuwbouwscenario. (Het gaat om een prognose waarbij de leeftijd van het gebouw nog bouwkundige verrassingen kan opleveren, voor risico van de gemeente). Verder is er nog geen goede inschatting van de omvang van de exploitatielasten. Er is nog geen inzicht in benodigde technische installaties (dit is voor risico van het schoolbestuur). Deze bevindingen maken dat het schoolbestuur de voorkeur uitspreekt voor een nieuwbouwscenario. Het gevraagde investeringsbedrag is gebaseerd op een standaard nieuwbouwscenario.

Voorbereiding uitbreiding huisvesting Ulingshof

2025

2026

2027

2028

1.707

Het Kindcentrum voor Onderwijs, Revalidatie en Zorg Ulingshof is in 2021/2022 volledig gerenoveerd en nu bijna twee jaar in gebruik. Het complex is destijds gerealiseerd voor circa 122 leerlingen Inmiddels zijn er na enkele inpandige ingrepen 152 leerlingen verdeeld over 14 groepsruimten gehuisvest binnen het gebouw aan de Ulingshofweg. Daarmee is de maximale bezetting van het gebouw meer dan bereikt.
Ulingshof heeft te maken met een (voortdurende) groei qua leerlingaantallen. Het overgrote deel van deze groei wordt veroorzaakt door een verhoogde instroom in de Onderwijs Zorg Groepen (OZG), waarvan de meeste leerlingen hun gehele schoolcarrière binnen Ulingshof zullen blijven. Dit is in lijn met de landelijke trend. OG Buitengewoon Ulingshof wil uitbreiden met vier klaslokalen, inclusief vereiste ondersteunende nevenfuncties.
Naast de voorbereiding van de uitbreiding verzoekt OG Buitengewoon ook om te voorzien in de bekostiging van eerste inrichting en onderwijs leerpakket voor deze 4 groepen. Dit is conform Artikel 2, Lid a, sub 7. Ook vragen ze om de bekostiging van de aangepaste snoezelruimte door de druk binnen het bestaande gebouw.

MFC Hout-Blerick

2025

2026

2027

2028

3.300

Op basis van een actualisatie van de investeringsraming 2023 en de opbouw van de investering die in het kader van de ontwerpfase noodzakelijk was, is gebleken dat het beschikbare investeringsbudget van € 15,5 miljoen ontoereikend is om de gewenste functies in het MFC te bekostigen. In eerdere calculaties zijn diverse kosten te laag aangehouden.

Uitbreiding OBS de Koperwiek

 

2025

2026

2027

2028

580

Het project 10-14 jaar onderwijs dat is opgestart tussen OBS de Koperwiek en den Hulster (OGVO) op locatie Den Hulster is beëindigd.
De behoefte naar 10-14 jaar onderwijs blijft bestaan. Het doel hiervan is, een zachte landing voor leerlingen die moeite hebben met de overgang PO naar VO. Leerlingen kunnen zo langer binnen een PO setting werken aan hun overgang naar het VO.
Doordat het project is stopgezet is passende huisvesting nodig voor de bovenbouwgroepen van de Koperwiek die nu in tijdelijke units op OGVO locatie Den Hulster onderwijs krijgen. OBS de Koperwiek heeft vanaf haar start te maken met huisvestingsuitdagingen. Er is een continu tekort aan onderwijs m2 en het is lang wachten op oplossingen. OBS de Koperwiek vraagt daarom naar een permanente oplossing.
Belangrijk om hierbij te vermelden is de verwachte toekomstige invloed (groei leerlingenaantal) door de plannen rondom het Middengebied en Venlo Zuid spoorzone. Deze invloed is nu niet in te schatten, maar zal wel aanwezig zijn. Daarom wordt er nu ingezet op een locatie die een oplossing biedt voor het actuele vraagstuk en die de mogelijkheid heeft voor toekomstige uitbreiding.

Deze pagina is gebouwd op 10/03/2024 10:40:41 met de export van 10/02/2024 12:17:50