5. Centrumstad Venlo

De basis sterk houden

Winkelen is nog altijd belangrijk in de binnenstad en de stadsdeelcentra. Het wordt wel minder dominant. Het aanbod van winkels is onderweg naar een nieuwe balans tussen fysiek en digitaal. In het omgevingsprogramma Retail, dat vanaf 1 januari 2024 van kracht is, wordt hier nader op ingegaan. Ook wonen, cultuur, onderwijs en werken in de vorm van dienstverlening en 'schone bedrijvigheid' hebben de binnenstad, en in mindere mate de stadsdeelcentra, herontdekt. De centra evolueren gestaag verder van een ‘place to buy’ naar een ‘place to be’ of 'place to meet'.  Deze ontwikkeling verhoogt de dynamiek, vormt een antwoord op structurele leegstand en kan de (nieuwe) stedeling beter faciliteren.  Bewoners, ondernemers en bezoekers hechten namelijk steeds meer waarde aan combinatiebezoeken met cultuur en horeca en zijn op zoek zijn naar nieuwe ontmoetingsplekken, binnen en buiten. In de binnenstad verdienen de randen van het kernwinkelgebied de nodige aandacht, zoals het Flujasplein en omgeving, de Bolwaterstraat en de Maaskade. Structurele leegstand in deze gebieden vraagt om nieuwe programma's en gebruik. Een bezoek aan de binnenstad moet een belevenis zijn, waarin het decor een belangrijke rol speelt. We zetten dan ook samen met onze partners blijvend in op het behoud van erfgoed, creëren van bijzondere architectuur en onderscheidende openbare ruimtes met voldoende plek voor groen, water, verkoeling, gezonde lucht en schone mobiliteit. Het 'Plan Binnenstad 2030' en de plannen 'Samen vooruit' voor de stadsdeelcentra Blerick en Tegelen vormen hiervoor een gedegen en gedragen basis. Ze bieden nog volop inspiratie voor een gefaseerde uitvoering
In de strategische visie 2040 wil Venlo een stad worden van meer economische bloei, met plek voor hoger opgeleiden en aantrekkelijk voor studenten. Zonder cultuur zijn deze doelen niet te bereiken. Steeds meer culturele projecten zorgen ervoor dat onze inwoners actiever kunnen deelnemen aan de maatschappij, met nadruk op mentale gezondheid, cultuureducatie en ontplooiing. Vanuit het cultuurbeleid en het GALA-akkoord worden deze projecten blijvend gestimuleerd.
 In 2025 verankeren we de uitvoering van de cultuurvisie. Dit doen we door de uitvoering van de cultuurvisie inzichtelijk te maken aan de hand van indicatoren. Hiermee volgen we de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek op. Anderzijds willen we de vruchten van het nieuwe cultuurbeleid ook financieel verankeren in de begroting.  Door incidentele subsidies hebben we onder andere culturele makers, mogelijkmakers, jeugdproducties en urban activiteiten ondersteund, zodat zij hun plek in het culturele palet van Venlo kunnen zoeken en vinden. Hier zijn initiatieven uit voortgekomen die zich georganiseerd en bewezen hebben, vooral in een maatschappelijke waarde voor de stad.
In deze maatschappelijke waarde past ook de ondersteuning van amateurkunst en volkscultuur.
Venlo maakt van Erfgoed Erfgoud! Dit is het motto van het erfgoedbeleid van Venlo.  Samen willen we Venlo nog aantrekkelijker maken. Erfgoed is daarbij één van de middelen. Het erfgoedbeleid focust daarom op behoud, verduurzaming, benutting en versterking van erfgoed als cruciale factor voor de aantrekkelijkheid van Venlo.
Doel van deze programmalijn is om Venlo een basisaanbod te bieden van voorzieningen, faciliteiten en uitstraling op het gebied van stedelijk wonen, werken en leven. Dit meten we door de Venlonaar naar het voorzieningenniveau te vragen en het aantal bezoekers van culturele instellingen en de mate van cultuurparticipatie te meten. Verder brengen we de leegstand in beeld en meten we het aantal meldingen en klachten in relatie tot openbare ruimte en veiligheid van de binnenstad.

Deze pagina is gebouwd op 10/03/2024 10:40:41 met de export van 10/02/2024 12:17:50