Warmtenet Hagerhof en omgeving
Ons doel is om vóór 2050 onze woningvoorraad aardgasvrij te maken. Dit streven is vastgelegd in onze Transitievisie Gebouwde Omgeving. Naast het behalen van onze CO2-doelstellingen, vinden we het belangrijk dat deze transitie haalbaar en betaalbaar is voor onze inwoners. De energietransitie biedt namelijk ook de kans om de lasten van onze inwoners structureel te verlagen. Een deel van onze woningvoorraad zal waarschijnlijk overstappen op een collectief warmtenet. In Hagerhof en omgeving lijkt een warmtenet bijvoorbeeld een goede optie. De aantrekkelijkheid van nieuwe warmtenetten kan door de snelheid van technologische ontwikkelingen, subsidies en landelijke wetgeving in de toekomst veranderen. Een warmtenet heeft ook als voordeel dat het vaak minder druk legt op het al overvolle elektriciteitsnet. Voor het warmtenet in Hagerhof en omgeving ronden we de aanbesteding af. Hierbij selecteren we een warmtebedrijf en bepalen we onze rol in het toekomstige publieke eigenaarschap.
Gemeentelijk energiebedrijf
Als onderdeel van onze betrokkenheid bij de warmtetransitie onderzoeken we momenteel de oprichting van een gemeentelijk energiebedrijf. Hiermee verkennen we hoe de gemeente de energietransitie kan sturen en lokaal kan versnellen. Dit energiebedrijf kan de aanleg van warmtenetten coördineren en investeren in lokale energieopwekking en energieopslag. We ontwikkelen verder een visie op publiek eigenaarschap bij de aanleg van warmtenetten in onze gemeente. Hierdoor krijgen we meer controle over de energieprijzen en kunnen we de betrouwbaarheid van de levering waarborgen.
Duurzaamheidsregelingen
Veel woningen in onze gemeente zullen overgaan van aardgas naar een warmtepomp. Hierin verschilt onze rol als gemeente van die bij warmtenetten. De verantwoordelijkheid ligt in principe bij de woningeigenaar om de woning te verduurzamen. Wij als gemeente kunnen dit proces echter ondersteunen door aantrekkelijke regelingen en subsidies aan te bieden. In Venlo bieden we een breed scala aan regelingen aan. Want elke woningeigenaar heeft verschillende behoeften om zijn huis te verduurzamen. Denk hierbij aan gratis advies, subsidies voor zonnepanelen, woningisolatie en het installeren van warmtepompen. Daarnaast bieden we gunstige inkoop- en financieringsmogelijkheden en ondersteunen we woningeigenaren gedurende het hele proces.
Energieopwekking en netcongestie
In de afgelopen periode hebben we twee gebieden onderzocht voor grootschalige energieopwekking. Het blijkt echter dat er momenteel onvoldoende politiek en maatschappelijk draagvlak is om hier verder mee te gaan. Desondanks blijft de taak om voldoende duurzame energie op te wekken bestaan. De komende tijd richten we ons daarom op het verkennen van alternatieve vormen van energieopwekking. Ook besteden we extra aandacht aan het thema netcongestie. Dit is één van de hindernissen voor een goed functionerend lokaal energiesysteem. Dit onderwerp krijgt een belangrijke plaats in het vernieuwde beleidskader "Nieuwe Energie". Samen met de netbeheerder onderzoeken we mogelijkheden om netcongestie te verminderen. We onderzoeken actuele ontwikkelingen en innovaties, zoals het inzetten van slimme netwerken, energieopslag en vraagsturing.
Verduurzaming bedrijventerreinen
We versnellen ook onze inspanningen om bedrijventerreinen te verduurzamen. Hierbij blijven we samenwerken met de Stichting Duurzame Bedrijventerreinen, de Res en het bedrijfsleven. We ondersteunen We ondersteunen actief de ontwikkeling van lokale energiehubs en zorgen voor samenhang tussen programma's, met name op het gebied van economie. Ons doel is om gezamenlijke investeringen in duurzame energie te stimuleren en een veerkrachtig energienetwerk te creëren. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar ondersteuning voor energiebesparende maatregelen en het stimuleren van duurzame mobiliteit op bedrijventerreinen.
Maatschappelijk vastgoed
Bij de verduurzaming van ons maatschappelijk vastgoed onderzoeken we technische uitdagingen en problemen rondom netcongestie. We verkennen isolatiemogelijkheden, geschiktheid voor zonnepanelen, en capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. We kijken ook naar slimme oplossingen en nieuwe technieken. Kortetermijnoplossingen, zoals ledverlichting en zonnepanelen op kleinere gebouwen, voeren we versneld uit. Maatwerk blijft essentieel voor elk gebouw, waarbij specifieke behoeften en mogelijkheden per locatie kunnen verschillen. Met een energiecoördinator gaan we ook aan de slag om het energieverbruik van ons eigen vastgoed te monitoren en daar vervolgens op bij te sturen om energie te besparen.