6. Circulaire en duurzame hoofdstad

Klimaatadaptatie

Beleidsregels en impact maken
In 2025 zetten we ons in voor het implementeren van de beleidsregels Klimaat en Natuur inclusief bouwen. Deze regels bieden de gemeente de mogelijkheid om een leidende rol te spelen in gebiedsontwikkelingen, ruimtelijke projecten en het beheer van de openbare ruimte. We streven naar een aanpak die zowel generiek als op maat is. We houden hierbij rekening met de kenmerken van verschillende gebieden zoals werkgebieden, centrumgebieden en woonbuurten. Onze aanpak is gericht op de schaal die past bij het vraagstuk, variërend van regio, stad, wijk, straat tot pand. Gezien de omvang van de uitdagingen zoals hittestress, wateroverlast, en droogte ligt de focus van onze verantwoordelijkheid en financiering meer op stedelijke gebieden en bedrijventerreinen dan op het buitengebied.

Vergroeningsactie
We blijven ons inzetten voor een groene en gezonde leefomgeving, dit doen we samen met inwoners, ondernemers en andere betrokken partijen in Venlo en de regio. We streven ernaar om zinloze verharding te verminderen en groen toe te voegen aan parkeervakken, daken, tuinen en openbare ruimtes door nieuwe bomen te planten. Een voorbeeld is onze voortzetting van de vergroeningsactie voor inwoners, waarbij we streven naar het verminderen van verharding en het vergroenen van woonomgevingen.

Klimaatbestendige acties
Implementatie van acties uit de ‘Integrale Visie Openbare Ruimte’, het ‘Gemeentelijk Rioleringsplan’ en de ‘Agenda Groen en Water’. Dit omvat het project Groene Straat, waarbij jaarlijks minimaal één straat klimaatbestendig wordt gemaakt in samenwerking met bewoners. Bijvoorbeeld met maatregelen zoals het afkoppelen van regenwater van het riool, het aanleggen van groene infrastructuur en het stimuleren van waterdoorlatende bestrating.

Deze pagina is gebouwd op 10/03/2024 10:40:41 met de export van 10/02/2024 12:17:50